Creatieve bezigheden
met de kids!

Leuke creatieve knutseltips

Tijdens de Corona lockdown bleven de meeste kinderen fulltime thuis. Net als die van ons. Ik werk zelf in de zorgsector en mijn echtgenoot bleef thuis met de kinderen. Om hem een beetje bij te staan in het uitwerken van ideeën om de kleine rakkers nuttig en creatief bezig te houden werkte ik verschillende knutselideeën voor hun uit. We kwamen er al snel achter dat veel mensen met ditzelfde probleem worstelden dus besloot ik om iedere avond een leuk idee te filmen en met jullie te delen.

De meeste knutseltips kan je perfect uitwerken met de materialen die je thuis hebt liggen, moest je iets tekort komen, in onze webshop vind je een klein aanbod  knutselspullen terug. En voel je vrij om me een berichtje te sturen, ik heb nog wel wat leuke dingen en ideeën op voorraad:-)

Alvast veel knutselplezier!

Pasen

Papieren paaseitjes maken

Pasen komt eraan, een dankbaar thema vindikzelf. Paaseieren, konijntjes, kippetjes daar kan je ongelooflijk veel dingen mee. Vandaag maken we paaseiren van papier met de stippen.

Ik probeer in de knutsels zoveel mogelijk verschillende deelstappen te steken, zo kan je ze naargelang hun leeftijd alles of delen ervan laten uitvoeren. Bereid je dus voor voordat je begint, denk na over wat je kind alleen kan, wat hij of zij samen met jou kan doen en wat je beter zelf al doet.

En vergeet niet;het hoeft niet perfect te zijn, laat je kind zijn creativiteit mee het resultaat bepalen.

EENHOORNS & DINO'S

Eenhoorn en dinosaurus maken

Vandaag maken we een eenhoorn doosje voor de meisjes en voor de jongens een dino doosje. Hier komt knippen aan bod, het ruimtelijk inzicht als je ze zelf mee laat beslissen waar het hoofd van het dier moet waar de staart hoort, … . Ook weer het kleuren kiezen, meedenken over wat er in het doosje komt.. . Onze patatjes waren heel erg blij met hun mini chocolaatjes in hun zelfgemaakte doosjes, alleen waren er vanavond al traantjes want de chocolaatjes waren al op, allemaal in haar buikje :-).

Als je geen lucifer doosje in huis hebt, ga dan op zoek naar een gelijkaardig alternatief of maak een grote versie met een schoendoos, een cadeaudoos, … . Wij kozen nu voor een papieren rietje, maar andere rietjes gaan ook natuurlijk.
En voor de juffen en meesters onder jullie, deze tips mogen vrij gedeeld worden als schoolopdracht. Op de website kan je dagelijks de nieuwe video terug vinden en de link ervan kopiëren voor in jullie online lessenpakket te verwerken.

Voel je vrij om me te taggen en/of foto’s te bezorgen van de resultaten 🙂

Veel knutselplezier, liefs Nele

Strijkparels

Armbandje van strijkparels

Een hele eenvoudige, maar wel eentje waar je minder mee moet helpen. Ze kunnen hem uitvoeren terwijl jij je eigen werk doet. Nog een voordeel aan dit werkje, de FIJNE MOTORIEK wordt gestimuleerd en het vergt CONCENTRATIE, dus een (hopelijk) rustig kind 🙂 En ze kunnen elke dag een armbandje maken, voor iedereen die ze missen (klasgenootjes, de juf, grootouders, nichten, neefjes, vriendjes,…).
Ah, nog een tip bij deze tip, laat er veel smelten, bewaar ze in een doosje en laat ze de gesmolten parels nadien SORTEREN per kleur.

wc-rolletjes

Paashaasjes maken

Vandaag heb ik voor jullie paashaasjes van WC rolletjes gemaakt. Hierbij komt knippen aan bod en schilderen. De kids kunnen ook zelf de kleurtjes kiezen (of kijken wat jullie in huis hebben van verf, want ik denk niet dat iedereen zoveel knutselmateriaal in huis heeft als ik :-)). Het is geen langdurige opdracht maar verzamel zoveel mogelijk rolletjes in huis (ook al moeten we nu zuinig zijn), dan zijn ze wel even zoet met het schilderen en heb je leuke decoratie voor in huis 🙂
Extra tips:
– laat ze zelf kleuren maken door ze te laten experimenteren met het mengen van kleuren om zo nieuwe kleuren uit te vinden en/of schilder alle konijntjes in een andere kleur …

– zet ze op een schaaltje, klein theelichthoudertje, eierdopje of ander potje erin en dan kan je ze gebruiken als gepimpt eierdopje of er tuinkers in zaaien.

Ben benieuwd naar de resultaten dus tag zeker Frularie of stuur ze mij door @frularie, dat maakt me blij

Paas kuikentje

Kippetjes in het gras

Kippetjes in het gras maakte ik vandaag. Hiervoor werken we met papier en wasco’s. Ik heb geel papier gebruikt maar de cirkels van het kippetje kunnen ze natuurlijk ook zelf inkleuren. Weer een extra deel taakje om de dag mee gevuld te krijgen 🙂 Hopelijk viel het voor iedereen een beetje mee deze week, Reginald heeft gemerkt dat het werken met de kids in huis toch niet zo handig is. Dus ik ga dit weekend de kids entertainen en een heleboel knutsels voorbereiden zodat Reginald wat werk kan inhalen. Ook in het weekend zal ik zorgen voor een knutseltip, want we blijven in ons kot!!! Voor de geïnteresseerden, de wasco’s die ik gebruikte (fantastisch om fijne motoriek te stimuleren, zeker ter voorbereiding op het schrijven) vind je terug via de knop hieronder. Hij leidt je rechtstreeks naar de webshop van Blabloom.
Eierdozen

Bloemetjes van karton

Met een eierdoos kan je echt de leukste dingen maken, vandaag maakten wij bloemetjes. Die kan je aan de deur gaan zetten bij de buren, de grootouders die ze zo moeten missen of gewoon in de keuken, een beetje kleur in huis is nu zeker zo welkom!
Jullie hebben enkel een eierdoos, wat crêpepapier (of ander dun papier, bijvoorbeeld het papier van in een schoendoos werkt ook), verf, een schaar of breekmesje, plakband en stokjes nodig.

Visjes vissen

Visvijvertje met hengel

We gaan aan de slag met de deksel van een eierdoos en papier en maken hiermee een vijver waarin je visjes kan vangen. Jullie versieren alles zoals je het zelf mooi vind en hebben een mooi zelfgemaakt spelletje wat je alleen of met twee kan spelen.

Zien jullie het groter? Ga dan op zoek naar een grotere doos en knip grotere vissen uit, maak hengels van nog grotere stokken en jullie kunnen met het hele gezin vissen vangen.

Voor de echte vissers onder jullie, zoek een plastic doos en knip de visjes uit plastic afval. Of maak ze van papier macher en vernis alles goed, dan kunnen jullie ook vissen in echt water. Dan zal het wel een werkje zijn wat meerdere dagen in beslag neemt, zeker een uitdaging voor de grotere kinderen (of ouders die zin hebben :-)).

Muziek

Muziekinstrument maken

Muziek, iets wat ons in deze periode even kan afleiden van alles wat er rondom ons gebeurd. Dus vandaag maken we een muziekinstrument met een wc rolletje, rietjes en rijst.
Versieren doe je met papier, stickers, kleurtjes, … . En als jullie rammelaar af is, kunnen jullie samen dans moves doen in de living of de tuin, beetje vrolijkheid maken 🙂

Postkaartje

Zelfgemaakte postkaart

Omdat de post nog wel werkt, maakte ik vandaag een kaartje. Oorspronkelijk wilde ik deze maken om op de borden te leggen als naamkaart bij de paasbrunch. Maar vermits deze niet gaat door gaan, zullen we ze moeten versturen met de post. Of maak je buren blij met en vrolijke boodschap, stuur er eentje naar de juf, de grootouders, … .
Kinderen vinden het fantastisch om dingen met de post aan te krijgen! En wij ook natuurlijk (als er geen venstertje in de enveloppe zit tenminste :-)).

Voor dit kaartje hebben we papier nodig, een schaar, (papier tape), lijm en een potlood.

Toververf

Creatief met waterverf

Werken met waterverf en wasco of maskeer vloeistof. Toveren met verf dus 🙂
Waterverf is een hele leuke verf voor kinderen, makkelijk in gebruik, uit wasbaar en meestal verpakt in een handig palletje. Hier vinden Sepp en Noali dat de leukste verf om mee te werken (en ik persoonlijk ook, ze smodderen er iets minder mee dus het opruimwerk is ook beperkt :-).

Doodle clay

Creatief met doodle clay

De tip van vrijdag, iets waar je heeeeeeeeel erg veel mee kan en waar ik de grootste fan van ben! Klei, in alle soorten en maten, pottenbakkersklei, lucht drogende klei, polymeerklei, play doh, zoutdeeg, … .
Het werken met klei is een super techniek voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en kinderen kunnen er heel wat van hun fantasie in kwijt. Je kan er uren mee experimenteren en alles wat niet goed of wat jullie niet helemaal mooi vinden, leg je aan de kant voor een andere dag.
De klei waar ik een superfan van ben is #Doodleclay, deze klei gebruik ik ook in de workshops voor volwassenen, hij werkt ontspannend en helpt je om je hoofd even leeg te maken. Het is een polymeer klei die in een gewone huishoudoven kan worden afgebakken. Hij blijf zacht, droogt niet uit en is kindvriendelijk. Je vindt hem in de webshop!

Schoendoos

Poppenkast maken

Deze is echt een SUPER leuke, zeker voor kinderen met veel fantasie. We maken een mini-poppenkast van een schoendoos. Hiervoor hebben we enkel papier, verf, stokjes, een potlood, een schoendoos en lijm nodig.

Sepp koos Dino’s als thema en Noali wilde Elza, Olaf en een eenhoorn in haar verhaaltje. Dus we maakten een doos met een dinolandschap en een doos met een ijslandschap.

Hou er wel rekening mee dat er droogtijd nodig is na het schilderen en na het lijmen. Dus hun geduld om er effectief mee te spelen wordt getest 🙂 Maar als je voormiddag schildert, dan gaat eten, daarna uitknippen en lijmen. Kunnen ze er s’avonds al mee spelen. (Als je werkt met acrylverf is de droogtijd wel wat langer, waterverf is sneller droog. ook is er verschil tussen soorten lijm naar droogtijd toe, hoe hier rekening mee. Op de radiator zetten of met de haardroger drogen is ook een optie, maar aan de andere kant is af en toe een beetje wachten niet slecht he, moeten ze ook leren :-)).

Lege flesjes

Vaasjes maken

Eentje wat ik op Pinterest tegenkwam en te schattig vond om niet iets soortgelijk te maken. Ik bewaar heel erg veel soorten potjes die andere mensen weggooien (tot ergernis van Reginald Tackoen, de kelder is voor de helft gevuld met alles wat ik bewaar om er ooit iets mee te maken).

Dus deze mini vaasjes zijn gemaakt van lege Actimel flesjes, met acrylverf kan je ze makkelijk schilderen, of als je er heel erg veel ineens wil maken kan je ze ook spuiten met verf natuurlijk. Maar in deze ‘kinderen bezighouden’ tijd zou ik er voor alle buren, vrienden, klasgenootjes, … maken. Hier waren ze alvast blij met hun eigen mini-paasboompje.

Garen & snippers

Regenboogwolkje maken

Kinderen houden van de felle regenboogkleurtjes, daarom maakte wij een regenboogwolk en inktvisje. Wat hebben we nodig, alle kleuren van de regenboog borduurgaren (of andere draad, koord, papiersnippers, …), papier voor de wolk/inktvis, papier/karton om alles op te kleven, fotokader, lijm, wiebelboogjes of witte en zwarte verf en een schaar.

Voor oudere kinderen kan je er ook een meetlat bijnemen, dan kunnen ze de stukjes garen afmeten op de lat, voor de kleintjes leg ik een trucje uit in het filmpje.

Kaartje met glitter ijsjes

Glitterijs kaartje

Knutseltip 17/35

Dat we blij zijn met die zon de laatste weken is een feit. Dat deed ons alvast snakken naar lekkere ijsjes. Dus maakten wij in het weekend deze kaartjes als uitnodiging om na de corona crisis een ijsje te gaan eten. Glitter overal (maakten ze in de living op de tafel, ook onze kleren die geplooid werden op die tafel natuurlijk 🙂 ), maar een beetje bling kunnen we nu wel gebruiken in deze rare tijd!

Jullie hebben hiervoor enkel stevig papier, lijm, glitter (moest je dat niet in huis hebben, verschillende kruiden kan ook leuk zijn) en een zwarte pen nodig.

Veel glitterplezier!!!

je naam in pompons

Pomponnaam

Knutseltip 18/35

Met pomponnetjes kan je vele leuke dingen doen, kleef ze bijvoorbeeld op de takken van je paasboom, strooi ze op tafel tussen je tafeldecoratie, knutsel er oneindig mee.
Wij maakten Noali haar naam in pompons 🙂 Die komt op de deur van haar slaapkamer te hangen.

Als alternatief kan je ook propjes crêpepapier kleven, kralen, ronde vormen van in de natuur, … . Wij gebruikte vandaag pompons omdat ik er hier heel erg veel heb liggen (eens perrongeluk teveel besteld ), omdat het zo schattig en tegelijkertijd mooi ordelijk uitziet 🙂

Voor de liefhebbers, ik heb pompons in de webshop gezet: https://www.frularie.com/product/pompons/

creatieve groetjes,
Nele

KONIJNEN LANDSCHAP MET DOODLE CLAY

konijntjes in landschap

Knutseltip 19/35

Boetseren blijft één van mijn favorieten, we maken eenvoudige konijntjes en vogeltjes die je nadien in een zelfgemaakt landschapje kan zetten als decoratie. Voor Pasen of gewoon voor de lente. Dit weekend gaat zeker genieten zijn met het mooie weer wat voorspeld is.

Wij werkten met mijn favoriete klei, Doodle Clay. Maar jullie kunnen als alternatief ook werken met zoutdeeg, play doh, … . Wel opletten als je zoutdeeg of play doh in mos zet dat je mos voldoende droog is.

Succes,

Fijn weekend voor iedereen!

Nele

ZAKJES VAN PAPIER

Papieren zakjes met paas stempels

Knutseltip 21/35

Stempelen is één van mijn favoriete technieken. Maar dat vooral omdat ik de stempels zelf maak. Had een hele hoop stempels klaar voor de themaworkshop rond Pasen, dus deze hebben we nu gebruikt om onze paaseizakjes mee te bestempelen.
Een heel eenvoudige manier om een zakje van papier te maken leg ik uit in deze video. Wat je nodig hebt is een meetlat, schaar, papier (niet te dik), potlood, lijm, stempels en stempelinkt. Als je nu geen stempels in huis hebt en je hebt geen zin om er zelf te maken (DIY pakketjes om stempels te leren maken vind je in onze webshop, https://www.frularie.com/product/diy-set-stempels-maken/ ), kan je de zakjes ook versieren met tekeningen, glitterlijm, pompons, veren, getekende konijnensnuitjes, … .

Hopelijk kunnen jullie leuke zakjes maken voor iedereen die jullie moeten missen ❤

KETTING MET HOUTEN KRALEN

Ketting met houten kralen

Knutseltip 22/35

We maken een ketting vandaag. De meisjes voor hunzelf en voor mama en de jongens voor mama en hun liefje. Of ook voor hun eigen, Sepp is 5 en was heel blij met zijn ketting ????
Wat hebben we nodig, houten parels, verf, penseel, koord, schaar, satéstokjes, pot (of een hoog glas).
Als je geen houten parels hebt, kijk eens of je ergens oude kralen van een ketting die je niet meer draagt hebt liggen of maak je kralen zelf met zoutdeeg of andere klei.
Gebruik voor het schilderen van de parels een zachte penseel, dat is makkelijker om de parel te schilderen.

Voor de zomeroutfits deze week gaat een parelketting zeker van pas komen en dit kunnen jullie perfect buiten in het zonnetje doen. Dan moeten de kinderen niet te lang wachten om hun ketting af te werken, want de verf droogt eens zo snel in de zon.

Fijne avond en tot morgen

Liefs Nele

HOEDJE VAN PAPIER

Papieren hoedje

Knutseltip 23/35

Whoop whoop, mooi weer, dat maakt deze gekke periode alvast een beetje aangenamer. En dat het zondag Pasen is nog beter, al zal het dit jaar wat anders verlopen. Daarom maakte ik deze paashoedjes, dan kunnen we die opzetten als we bellen naar de grootouders, de paaseitjes zullen dit jaar niet geraapt worden, maar vrolijk Pasen zeggen met zo een leuk hoedje op ons hoofd gaat dat een klein beetje minder erg maken! En dat de chocolade toch nog tot bij ons kan geraken ook ????

Voor deze hoedjes te maken heb je papier, ijzerdraad, schaar, priknaald, stiftje, lijm, plakband en elastiek nodig. En met een portie fantasie kan je ook kippetjes hoedjes maken, veertjes eraan in plaats van oortjes, snaveltje in plaats van snoetje en andere kleurtjes papier. Zo simpel maar zo leuk!!!

Veel knip en plak plezier en tot morgen allerliefste volgers!
Nele

WASKNIJPERKIPPETJES

Kippetjes van een wasknijper

Knutseltip 24/35

Met wasknijpers kan je ook heel erg leuke dingen knutselen, we maakten al eens vliegtuigen, krokodillen, vissen, lieveheersbeestjes, …
Nu maakten we er kleine kippetjes (of een paasvlindervogelding Reginald Tackoen???? ) mee, om aan onze papieren paaseimandjes te hangen. We gaan er de naamkaartjes mee vastmaken zodat we weten welk mandje voor wie bestemt is.

Wat hebben we nodig, wasknijpers, verf, penseel, veren, glitterlijm, papier en lijm. Wat ook leuk kan zijn om hierbij te gebruiken zijn wiebeloogjes, pompons, pijpenrager, …

Tot morgen,
Nele

WANDDECORATIE PAPIER

Wanddecoratie van papier

Met leuke slingers maak je je Interieur een stuk persoonlijker, zeker als je er foto’s in verwerkt, je past het aan naar het seizoen of je maakt er jou feestjes helemaal af mee. Hieronder probeer ik kort samen te vatten hoe je zo een leuke slinger maakt. Als ik alle mogelijke technieken en materialen moet neerschrijven ben ik wel 100 bladzijdes aan het vullen denk ik, dus ik heb het beperkt tot hetgeen wat ik het leukste vind ????. Ik begin altijd met papier omdat het een toegankelijk, goedkoop en allesomvattend materiaal is. Alles wat er extra aan de slinger komt zijn spulletjes die ik tegenkom en leuk vind (hou dus alles wat mooi is van kleur vorm, … bij, wie weet komt het nog van pas ????).

Hoe begin je eraan?

Bedenk een thema, kies je kleurencombinatie, verzamel de spullen die je nodig hebt. Dan bedenk je de volgorde en hoe je alles aan elkaar gaat bevestigen.

Soorten vlagjes

Kies je voor de gewone driehoekige of rechthoekige vlagjes, heb je liever cirkels of ovalen, of wil je speciale vlagjes zoals olifantjes, hartjes, sterren,… .

Je kan ponsen of alles uitknippen met de hand. Als je gaat knippen dan maak je best een sjabloon, zodat alle vlagjes hetzelfde zijn. Je kan ook werken met de snijmachine als je vlagjes maakt met enkel rechte lijnen.

Je kan je papier, plooien, vervormen, … .

Papierkeuze

Wat wil je doen met het papieren deel van je slinger? Schilderen, stempelen, schrijven,… . Als je dat weet, weet je welk papier je kan kiezen.

Als je wil aquarellen, kan je enkel aquarelpapier gebruiken,

Wil je erop stempelen, moet het papier mat zijn en de inkt absorberen,

Wil je versieren met washitape,, kan je bijna alle soorten papier gebruiken,…

Wat gebruik je tussen je papieren vlagjes?

Parels, tassel, veren, pompons, bloemen en planten, andere vormen uit papier (hartjes, blaadjes, letters, cactussen, bloemen, huisjes, autootjes, dieren, …), mooie paperclips of wasspeldjes waar je foto’s aan kan hangen, mini dennenboompjes, kleine glazen flesjes, leuke stukjes stof, leer, …

Hoe bevestig ik alles aan elkaar?

Rijgen op koord:

Maak kleine gaatjes in je vlagjes en rijg het erdoor (maak de gaatjes niet te dicht tegen de rand van het papier, dan scheurt het makkelijk, je kan de gaatjes ook verstevigen met versterkingsringen)

Rijg parels, pailletten , rietjes, … tussen elk vlagje in (als je wil dat ze hun plaats behouden maak je een knoopje aan elke kant van je parel…)

Je kan ook een koord nemen en er kleine stukjes koord aanhangen en daaraan belletjes, pompons, … bevestigen.

Kleven:

Kleef twee vlagjes aan elkaar en leg de koord ertussen (dan kan je aan elke zijde een andere kleur gebruiken, andere naam of andere illustratie, …)

Kleef pompons, veren, … (met het lijmpistool) aan de koord

 

Binden:

Bind veren, tassels, … tussen je vlagjes

Bind verschillende slingers aan elkaar en maak zo één geheel

Je kan door het papier stikken, bijvoorbeeld in het midden van cirkels ( dan draaien ze rond en zie je de achterkant ook) , bovenaan de vlagjes, …

Vlagjes rechtstreeks aan elkaar bevestigen met splitpennetjes

Werken met tekst

Om tekst over te nemen (vanuit een boekje of je gsm) gebruik je eerst kaklpapier en dan een stukje carbonpapier.

Je kan uit papier letters knippen

Letter stempels gebruiken

Als je wat kan hand letteren moet je dat zeker tonen in je slingers.

Tips:

Zorg voor afwisseling in je slinger. Zeker als je met effen vlagjes werkt. Als je drukke vlagjes gebruikt is het soms mooier als je enkel de vlagjes in je slinger verwerkt.

Gebruik groen: wandel eens rond in de tuin, het meeste groen (met takken) blijft wel een tijdje (ongeveer een maand) mooi in een slinger. Bloemen kunnen ook maar dan moeten ze mooi drogen (of je droogt ze ondersteboven op voorhand). Of ga eens binnen in een bloemen/planten winkel en vraag naar groen wat mooi droogt (vb: eucalyptus, gipskruid, …).

Geen ideeën? Pinterest ????

Bewaar inpakpapier of verpakkingsmateriaal om er later een mooie slinger mee te maken (vb: de gouden papiertjes tussen praline’s, de papiertjes die onder taart en gebak zitten, de achterkant van een schrijfblok is stevige karton (goed voor je sjabloon), doosjes van parfum hebben vaak mooie binnenkanten die niet bedrukt zijn, …..

Veel info hierboven, dit is dan ook iets waar ik echt heel erg fan van ben en waar je zoveel verschillende technieken in kan gebruiken.

Veel slingermaak plezier en wie nog tijd heeft kan er alvast eentje voor Pasen maken!

Liefs Nele

KLADDERKLEI

Zelfgemaakte smodderklei

Knutseltip 27/35

Het was veel te mooi weer om iets binnen te doen. Dus maakten we zelf verf! Smodderen deden ze heeeeeeeeel erg hard, maar dat maakt het net zo leuk natuurlijk.

Wat heb je nodig?
150 gr bloem
150 ml water
200 ml warm water
2.5 eetlepel zout
Deze ingrediënten meng je door elkaar, dan verdeel je het mengsel over verschillende potjes en voeg je kleur toe.
Met was kan je de verf kleuren:
Kleurstoffen
Paprikapoeder
Kurkuma
Cacao poeder
Bloemsuiker
Blaadjes (die je in de vijzel maalt)
Mols hopen zand
Rozenbottel gemalen
Fruit thee (vooral rood kleurt goed)

Mijn voornemen was een paas schilderij te maken, maar onze patatjes dachten eerder aan smodderen met handen en voeten schilderij, plezier verzekerd dus!!!

Geniet van jullie privé gezin paasdag morgen!

Liefs Nele

ORIGAMI FIGUUR IN NAGELSCHILDERIJ

Nageltjes kloppen en origami

Knutseltip 28/35

We maakten een tafereeltje met hout, verf, nageltjes en draad. Mijn mama had opgeruimd en vond iets wat ik ooit in school had gemaakt. Sepp had dat zien liggen en was al drie dagen aan het vragen of we dat ook eens gingen maken. Ik had wel zo een voorgevoel dat wij er zelf meer eraan zouden doen als de kindjes (3 en 5 is net te jong om het grootste deel alleen te kunnen).
Het schuren en schilderen konden ze perfect uitvoeren. De nageltjes inkloppen lukte bij Sepp prima (maar hij was het snel beu) en Noali vond het leuker om de nageltjes gewoon aan te geven.
De draad erop zetten is ook moeilijker, maar voor kinderen vanaf 7 jaar zal dat zeker wel lukken. Voor de kleintjes is het vooral mama of papa die het gaat uitvoeren ????

Het is een heel erg leuk projectje en het resultaat is heel erg leuk, de figuren die wij gekozen hebben passen perfect in de moderne interieurs van nu.

We trainen de fijne motoriek weer goed en ze leren al hoe ze moeten timmeren ????

Hopelijk hadden jullie een leuke Pasen en werden er heel wat eitjes geraapt. Hier was dat alvast het hoogtepunt van de dag ????????????

Nog een fijne paasavond, liefs Nele

JUMPY ROBOTS

Robotten van papier

Knutseltip 29/35

Op deze paasdag maakten we niets wat met Pasen te maken heeft, nu is Pasen voorbij is willen we iets anders ???? Sepp wilde al een hele tijd een robot knutselen, dus dat hebben we vandaag gedaan.
Voor deze robot poppetjes heb je papier/karton (gekleurd, glitter, goud, zilver, …), lijm, schaar, splitpennen, priknaald, koordje en voldoende fantasie nodig.
Weer een activiteit die goed is voor de fijne motoriek en het knippen. Naar gelang de knipvaardigheden pas je de vormen van je figuur aan. Wij gebruikten ook ponsen, maar jullie kunnen ook op zoek gaan naar afval wat je kan gebruiken als knoppen van de robot. Je kan ook een stuk karton gebruiken en de delen eerst schilderen. Nog een extra activiteit.
Voor degene die liever een ander poppetje maken, neem je een simpel figuur in vooraanzicht of zijaanzicht (voor bijvoorbeeld een dino), dat kan je makkelijk vereenvoudigen. Splits de armen, benen, lijfje en hoofd en je kan eraan beginnen.

Veel knutselplezier,
Liefs Nele

ARMBANDJES VAN RIETJES

Armbandjes van rietjes

Knutseltip 30/35

Iedereen kent ze nog wel, van die plastic rietjes in alle kleuren. Nu kopen we allemaal ecologische rietjes, maar moest je nog van die ouderwetse in huis hebben, kan je er maar beter iets leuks van maken. In deze tutorial leg ik uit hoe je er armbandjes van kan maken.
Wat hebben we allemaal nodig, plastic rietjes, schaar, strijkijzer (alleen voor de mama of papa), lint of koord en een perforator.
Heel erg modieus zijn ze niet, maar ik beloof je dat de kinderen er blij mee zullen zijn ????

Veel strijkplezier en tot morgen,
Liefs Nele

LENTE VAASJES

Hippe vaasjes van glazen flesjes

Knutseltip 31/35

We maken mooie vaasjes voor de lentebloemetjes in de zetten! Wat hebben we nodig, glazen vaasjes (flesjes van tomaten passata, glazen drankflesjes,…), verftape, verf, penseel, (spuitverf in twee kleuren) en verse of zelfgemaakte bloemetjes.
Ik koos voor de voorbeeldjes om er gewoon strepen in open te laten, hou van het strakke en eenvoudige design. Maar je kan ook robotjes, vogeltjes, bolletjes, … knippen uit je plakband en er zo figuurtjes in verwerken. Als je de kinderen laat kiezen dan zullen het alvast wat fellere kleurtjes worden, maar ze hadden hier geen zin om te helpen, buitenspelen wint steevast van knutselen ????.

Veel schilderplezier,
Tot morgen,
Liefs Nele

ZELFGEMAAKT GEZELSCHAPSSPEL

DIY gezelschapsspel

Knutseltip 33/35

We maakten zelf een gezelschapsspel. Hiervoor heb je alleen papier, een schaar, stiften (of kleurpotloden, verf, wasco’s), deksel van een schoendoos (of een groot stuk karton), lijm, een dobbelsteen en pionnen nodig. En de nodige fantasie, wij kozen om tekeningen te maken van dingen die ze moeten uitbeelden als ze op het vakje komen. Hier was dat redelijk eenvoudig, Sepp wilde alles zelf tekenen dus daar hield ik ook rekening mee.
Voor de oudere kinderen kan je de opdrachten wat moeilijker maken natuurlijk. En nog meer beweging erin verwerken, dan hebben ze hun energie alweer wat opgebruikt ????

Leuk om te zien wat ze allemaal verzinnen! En het spel spelen vinden ze super, we hebben het vandaag al zo vaak gespeeld dat ze de tekeningen vanbuiten kennen, whoop whoop ???? Dan kunnen ze het met hun tweetjes alleen spelen!

Veel spelplezier en tot morgen,

Liefs Nele

STEMPELEN MET JE VINGERS

Stempelen zonder stempels

Knutseltip 34/35

Oohhh, de voorlaatste knutseltip, een hele leuke en eenvoudige. Waar natuurlijk weer veel fantasie voor nodig is.
We maken diertjes, planten, bomen, … met onze gestempelde vingers. Heel erg leuk om te zien wat kinderen allemaal uitvinden en je maakt er de leukste gepersonaliseerde kaartjes mee. Of als je verf gebruikt kan je het ook op bloempotjes, kadertjes, turnpantoffels, … doen. Kijk dan wel goed naar welke verf je op welk materiaal gaat gebruiken.

Wat heb je nodig? Papier (of andere voorwerpen), stempelinkt (of doe een klein beetje verf op een wattenschijfje en gebruik dat als stempelkussen), je vingers en een zwart pennetje.

In het filmpje doe ik eigenlijk niet veel voor (sorry ik denk nooit veel na als ik eraan begin). Maar ik heb een deel voorbeeldjes gemaakt, zal ze hieronder posten in de reacties!

Liefs,
Nele

WANDDECORATIE MET DOODLE CLAY

Wanddecoratie kids

De laatste knutseltip van deze reeks, maar wees niet getreurd, er komen zeker en vast nog knutseltips. (Alleen niet dagelijks, dat was toch een beetje te druk (hier is het de papa die bij de kids thuis is en mama die in de zorg werkt).)

Wat wij vandaag maakten kan je zoizo al wel spreiden over een paar dagen, we hebben bijvoorbeeld een tak nodig, ga op zoek naar de juiste tak. Maak er een leuke speurtocht van! de ene dag kan je kleien en de andere dag schilderen. Dan de dag erna alles aan elkaar hangen en dan de dag daarna een fotoshoot met jullie leuke maaksels. Voilà, de hele week is gevuld ????

Wat heb je nodig, een tak, doodle clay (of andere klei), bakpapier, mesje, prikker, karton (voor sjabloon), uitsteekvormpjes, huishoudoven, schuurpapier, koord, verf, penseel, schaar en natuurlijk fantasie!

Deze wandhanger heeft heel wat deeltaakjes, leuk om ze een deel ervan alleen te laten doen en een andere deel samen met jou. Weer afhankelijk van de leeftijd, het geduld en het kunnen van je kind natuurlijk. Ze vinden het super om samen te kiezen wat jullie gaan maken, ik had bijvoorbeeld in mijn hoofd om een vosje te maken (Noali haar kamer is geschilderd als een bosdierenkamer @ikwileenmuurschildering), maar zij was heel duidelijk en het moest een regenboog, wolken, regen, de maan en sterren zijn. Ze heeft echt heel haar best gedaan om alles perfect uit te voeren, gewoon omdat ze het zelf heel erg graag wilde!

Hopelijk vond je het leuk om mijn filmpjes te volgen en de tips te gebruiken, als je tips voor mij hebt, zeker laten weten!

Ben super benieuwd wat jij ervan gaat maken! Foto’s van de resultaten zijn altijd welkom ????

Heel veel liefs van mij voor jou en veel succes de komende weken! We can do it!

PS: Onze nieuwe website staat online! Whoop Whoop, bevindingen, foutjes, dingen die anders beter zijn volgens jou, … zeker laten weten.

MOEDERDAGSPECIAL

Moederdag knutsels met papier en doodle clay

Whoop whoopppp, een filmpje vol met moederdag knutsel tips!

Wij hebben vorig weekend een heel weekend leuke knutsels gemaakt, vooral met onze Doodle Clay. Maar ik geef ook een leuke tip om met wat papier en een doosje iets leuk en origineel te maken. Van een deel van die knutsels hebben we foto’s gemaakt, zo kan je de resultaten beter bekijken in de komende week op FB en IG (in het filmpje wil ik veel te veel in één keer wil vertellen ????, waardoor je het misschien niet lang genoeg kan zien).

Moesten jullie het materiaal niet in huis hebben, kijk even op de webshop van Frularie (https://www.frularie.com/materiaal/) of voor een glazen flesje, een klein doosje, glazen potje, … stuur me een berichtje, ik heb genoeg voorraad!

Veel DIY plezier voor het maken van die moederdagcadeautjes
Lieve en creatieve groetjes,
Nele